تربیت
Tarbiat.Org

تفسیر نور جلد 9(دوره ده جلدی)
حاج شیخ محسن قرائتی

سوره 59. حشر آیه 7

آیه
مَآ أَفَآءَ اللَّهُ عَلَی‏ رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُرَی‏ فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِی الْقُرْبَی‏ وَالْیَتَامَی‏ وَالْمَسَاکِینِ وَابْنِ السَّبِیلِ کَیْ لَا یَکُونَ دُولَةً بَیْنَ الْأَغْنِیَآءِ مِنکُم وَمَآ آتَاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاکُمْ عَنْهُ فَانتَهُواْ وَاتَّقُواْ اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ‏
ترجمه
آنچه را خداوند از اهل آبادی‏ها به رسولش بازگرداند، پس برای خدا و برای رسول و برای خویشاوندان و یتیمان و مستمندان و در راه ماندگان است تا (این اموال) تنها میان ثروتمندان شما در گردش نباشد و آنچه پیامبر برای شما آورده، بگیرید و آنچه شما را از آن بازداشته، ترک کنید و از خدا پروا کنید که خداوند، سخت کیفر است.
نکته ها
«دولة» به معنای گردش و دست به دست کردن اموال است.
در قرآن، چهار مرتبه به لزوم پشتیبانی اقتصادی از اهل بیت پیامبرعلیهم السلام اشاره و به پرداخت بخشی از خمس، فیی‏ء و دیگر درآمدها به آنان تأکید شده است: «و لذی القربی‏»**انفال، 41.***، «و لذی القربی‏»**حشر، 7.***، «و آت ذا القربی حقّه»**اسراء، 26.*** و «فآت ذا القربی حقّه»**روم، 38.***
در آیه چهارم این سوره برای کسانی که با پیامبر مخالفت می‏کنند، عبارتِ «شدید العقاب» آمده بود و در این آیه نیز برای افرادی که ممکن است به تقسیم فیئ توسط پیامبر ایراد بگیرند، عبارتِ «شدید العقاب» آمده است.
در این آیه، ابتدا حکم آمده، «فللّه و للرسول و لذی...» سپس دلیل حکم، «کی لایکون دولة...» و در پایان، توجه به احکام حکومتی پیامبر مطرح شده است.
خداوند برای «ذی القربی» هم مقام معنوی را سفارش کرده «قل لاأسئلکم علیه أجراً الا المودّة فی القربی»**شوری، 23.*** و هم پشتوانه اقتصادی را. «ما افاء اللّه... لذی القربی»
گرچه برای تقسیم فیئ‏در این آیه شش مورد بیان شده، ولی لازم نیست در تمام موارد به طور یکسان تقسیم شود.**تفسیر احسن‏الحدیث.***
فیئ، به شخص رسول خداصلی الله علیه وآله اختصاص ندارد، بلکه برای موقعیّت و مقام و جایگاه اوست و لذا بعد از پیامبر اسلام‏صلی الله علیه وآله در اختیار جانشینان بر حق او یعنی اهل بیت‏علیهم السلام است و در زمان غیبت، در اختیار فقهای عادلِ بی هوی‏ و هوس.
هر کجا با تلاش رزمندگان به غنایم رسیدیم، تنها خمس آن میان شش گروه تقسیم می‏شود، چنانکه در آیه 41 سوره انفال آمده است، ولی هر کجا بدون زحمت چیزی بدست آید، تمامش میان آن شش گروه تقسیم می‏شود.

پیام ها
1- قوانین قرآن، کلی است، نه مخصوص به شأن و زمان نزول. (قانون فیئ مربوط به تمام مواردی است که کفّار آن را رها کرده و رفته‏اند و مخصوص یهود بنی‏نضیر نیست. کلمه «ما» و «قری‏» نشان عمومیّت است.) «ما افاء اللّه علی رسوله من اهل القری‏»
2- اموالِ کفّار فراری، در اختیار رهبر دینی است. «ما افاء اللّه علی رسوله»
3- نظام اسلامی به پشتوانه اقتصادی نیاز دارد که یکی از آنان فیئ و اموالی است که بدون جنگ، به خاطر فرار یا متارکه کفّار نصیب مسلمانان می‏شود. «ما افاء اللّه علی رسوله...»
4- رعایت ادب و شئون، در سخن لازم است. (ابتدا نام خدا، سپس رسول خدا و سپس دیگران). «للّه و للرسول...»
5 - سهم خداوند، زیر نظر پیامبر در راه رضای خدا مصرف می‏شود. «فللّه...»
6- فقرزدایی، جزء برنامه‏های اصلی اسلام است. «و المساکین»
7- اگر گردش ثروت در دست اغنیای مسلمانان ممنوع است، پس در دست کفّار قطعاً مورد نهی است. «کی لایکون دولة بین الاغنیاء...»
8 - برنامه‏ریزان اقتصادی در نظام اسلامی باید به تعدیل ثروت وعدم تمرکز آن در دست یک گروه خاص توجه داشته باشند. «کی لایکون دولة بین الاغنیاء...»
9- اطاعت از فرامین پیامبر واجب است، زیرا پیامبر معصوم است، وگرنه به طور مطلق و بی چون و چرا دستوراتش واجب الاطاعه نبود. «ما آتاکم الرسول فخذوه...»
10- سنت پیامبر، لازم الاجرا است. «ما آتاکم الرسول فخذوه»
11- لازم نیست تمام دستورات در قرآن آمده باشد، بلکه هر امر و نهی که در سخنان پیامبر آمده باشد باید اطاعت شود. «ما آتاکم الرسول فخذوه و ما نهاکم عنه فانتهوا»
12- در انجام فرمان پیامبر، سرعت به خرج دهیم. «فخذوه... فانتهوا» (حرف فاء برای سرعت است).
13- در مسائل مالی و تقسیم آن لغزشگاهی است که باید با تقوا از آن گذشت. «ما افاء اللّه... و اتقوا اللّه»
14- اطاعت بی چون و چرا از پیامبر، نمودی از تقوا است. «ما أتاکم الرسول فخذوه... و اتقوا اللّه»
15- بی تقوایی، کیفری شدید دارد. «و اتقوا اللّه انّ اللّه شدید العقاب»
16- یاد کیفر سخت، سبب تقوا است. «و اتقوا اللّه... شدید العقاب»