تربیت
Tarbiat.Org

تفسیر نمونه، جلد7
آیت الله مکارم شیرازی با همکاری جمعی از فضلاء و دانشمندان‏‏‏‏‏

1 - ((حج اکبر)) کدام است ؟

در میان مفسران درباره منظور از روز ((حج اکبر)) گفتگو است، اما آنچه از بسیاری از روایات که از طرق اهل بیت و اهل سنت نقل شده، استفاده می شود این است که منظور از آن روز دهم ذی الحجه، روز عید قربان، و به تعبیر دیگر ((یوم النحر)) می باشد.

پایان یافتن مدت چهار ماه تا روز دهم ماه ربیع الثانی طبق آنچه در منابع اسلامی آمده، دلیل دیگر بر این موضوع است، به علاوه در روز عید قربان در واقع قسمت اصلی اعمال حج پایان می یابد و از اینرو، روز حج میتوان به آن اطلاق کرد.

و اما اینکه چرا آنرا ((اکبر)) گفته اند به خاطر آن است که در آن سال همه گروهها اعم از مسلمانان و بت پرستان (طبق سنتی که از قدیم داشتند) در مراسم حج شرکت کرده بودند ولی این کار در سالهای بعد به کلی موقوف شد.

علاوه بر تفسیر فوق که در روایات اسلامی نیز آمده**در تفسیر نور الثقلین از امیر المونان علی علیه السلام نقل شده که فرمود: انماسمی الاکبر لانها کانت سنة حج فیها المسلمون و المشرکون و لم یحج المشرکون بعد تلک السنة(جلد 2 صفحه 184)*** ، و تفسیر دیگری نیز وجود دارد، و آن اینکه منظور از آن مراسم حج است، در مقابل مراسم عمره که ((حج اصغر)) نامیده می شود.

این تفسیر نیز در پاره ای از روایات آمده است، و هیچ مانعی ندارد که هر

@@تفسیر نمونه جلد 7 صفحه 289@@@
دو علت تواءما سبب این نامگذاری شده باشد.**در همان تفسیر از امام صادق علیه السلام نقل شده است که در پاسخ سوال یکی از یارانش درباره (یوم الحج الاکبر) فرمود: هو یوم النحر و الاصغر العمرة(جلد 2 صفحه 186)***